Jak vařit v nerezovém ešusu a jak se o ešus starat?

Pokud patříte k začínajícím kempistům a teprve se ve světě výletničení rozkoukáváte, jistě jste už narazili na pojem ešus. Jedná se o praktického pomocníka na vaření, kterého využijete v kempu, pod stanem, na chatě i při cyklovýletech. A protože se jedná o opravdu skvělého společníka na cesty, rozhodli jsme se o něm trochu více rozpovídat. Konkrétně o tom, jak se ešus používá, čistí a udržuje.

esus-uvodka2b

Vaření s ešusem

Ešusy jsou stavěné na venkovní vaření. Kdysi se hojně vyráběly z hliníku, dnes už ale najdeme ešusy z nerezu, titanu a dalších odolných slitin, které odolají teplu i častému přenášení při cestách. Pokud si kupujete ešus v prodejně, pořádně si ho osahejte. Materiál by měl být tvrdý a na pohmat odolný. V takovém případě můžete ešus dávat rovnou na vařič, plynovou bombu nebo nad oheň. Jestli ale cítíte, že je materiál tenčí a snadno by se promáčkl či poškodil, používejte ešus raději jen na kratší ohřev, k servírování nebo přenášení jídla.

Můžu dávat ešus do ohně? Kvalitní kousky zvládnou ledacos, a to i přímý oheň. Dejte si ale pozor na připalování. Čím vyššímu teplu budete ešus vystavovat, tím rychleji se vám bude připalovat jídlo. Často proto pokrm míchejte, dolévejte vodu a nenechávejte jej moc dlouho bez dozoru. Také počítejte s tím, že pokud ešus dáte do přímého kontaktu s ohněm, může si odnést na památku pár černých fleků. Doporučujeme proto vařit a ohřívat jídlo v ešuse u zdroje tepla, avšak ne přímo v něm.

nerez-esus-

Praktické tipy pro vaření s ešusem

Při manipulaci s horkým ešusem buďte opatrní a používejte raději ochranu (utěrku, rukavice, hadřík apod.). Pozor si dávejte také na rukojeť a udržujte ji mimo zdroj tepla. Nahřála by se a mohli byste si nedopatřením ublížit. Na míchání a nabírání používejte naběračky a vařečky, které nepoškrábou dno. Je to obdobné jako u pánviček a hrnců - Čím více poškrábaný a opotřebovaný povrch bude, tím větší neplechu může napáchat. Bude se obtížněji čistit, jídlo se bude rychleji připalovat atd. Opatrní buďte také s kořením a se solí. Způsobuje totiž flekatění nerezového povrchu. Proto doporučujeme solit jídlo až tehdy, jakmile je teplé. Sůl se rychle rozpustí a nebude se usazovat na dně. To stejné platí i při solení čisté vody (třeba při vaření těstovin).

Hledáte-li spíše pomocníka na přenášení potravin, doporučujeme sáhnout po jídlonosiči. Stejně jako ešus bývá vyroben z nerezu, navíc ale poskytuje mnohem více místa.

jidlonosic

Čištění a údržba ešusu

Po použití ešus ihned opláchněte vodou a jemně omyjte hadříkem či měkkou houbičkou. Zabráníte tak usazování a zaschnutí jídla. Vyhýbejte se kartáčům, drátěnkám a silným čističům, které mohou narušit povrch. Zaschlé jídlo a skvrny nikdy neseškrabávejte ostrým předmětem. Raději použijte taktiku rozmočení. Pro rychlejší povolení nečistot, můžete ešus s vodou trochu nahřát. Chcete-li jídlo přenést na jiné místo, použijte víko, které bývá součástí většiny ešusů. V případě, že je venku už chladněji a chcete si udržet jídlo co nejdéle teplé, zabalte ešus do utěrky či hadříku.

Jak vybrat ešus? O ešusu, materiálech a jeho výběru jsme se více rozepsali v předchozím článku Jak vybrat ešus, který vám vydrží dlouhá léta?