Jak vybrat ešus, který vydrží dlouhá léta?

Období pikniků, výletů, dětských táborů a stanování bylo oficiálně zahájeno. Pokud se i vy chystáte vyrazit za dobrodružstvím, přinášíme vám pár tipů, jak vybrat ešus - praktického společníka, kterého znali už naši prarodiče a který dodnes dělá společnost mnohým kempistům.

esus-uvodka

Co je to ešus?

Ešus je slangové označení pro kovovou jídelní misku, kterou kdysi používali převážně vojáci pro polní stravování. Praktická miska se ale uchytila i u ostatních lidí a začala se používat při trampingu, při kempování, na dovolených, při stanování, na táborech… Tradiční ešus býval složen ze tří dílů - dvou hliníkových misek s držáky a s hliníkového víčka. V dnešní době se vyrábí především ešusy z nerezové oceli, která je oproti hliníku zdravotně nezávadná a vydrží mnohem déle. Miska je tak lehká, snadno omyvatelná a vysoce odolná. Ešus může posloužit jak k ohřívání jídla, tak i jeho rychlé přípravě a následné konzumaci. Jednoduše ji využijete na mnoho způsobů.

nerez-esus-

Jak vybrat ešus: 3 tipy, na co se zaměřit

Kvalitní ešus vám vydrží dlouhé roky a nemusíte se bát, že by vás během vašich cest zklamal. Jak ale kvalitu poznáte a jak ešus vybrat?

Materiál - Volte vždy nerezovou ocel. Pokud je ešus z jiného materiálu, raději od něj dejte ruce pryč a porozhlédněte se jinde. Máte-li možnost si misku osahat, udělejte to. Ešus by měl být lehký, ale bytelný (odolný). Hlíníkové ešusy už nejsou příliš obvyklé, a to právě kvůli hliníkovému materiálu, u kterého se řešily možné vedlejší zdravotní účinky.

Velikost - Ešus se prodává tradičně ve vícedílné sadě. Proto se při koupi dívejte, kolik misek a doplňků set obsahuje. Ideální je sada s několika miskami různých velikostí (alespoň 2). Při používání v praxi si pak vyzkoušíte všechny varianty a zjistíte, která vám během cestování více vyhovuje.

Doplňky - Některé sady jsou doplněny dalšími praktickými pomůckami. Například příborem, jídlonosičem nebo bandaskou na mléko. Ta se dá použít nejen k přenášení mléka, ale i k jiným účelům - sběr ovoce a zeleniny, přenos suchých potravin, tekutých jídel, roznos piva apod.

jidlonosice

Jak se o ešus starat?

Nerezová ocel je praktická nejen svou odolností, ale také snadnou údržbou. Lehké znečištění stačí opláchnout vodou, případně otřít hadříkem. Zaschlé a připálené skvrny je vhodné odmočit teplou vodou s lehkou příměsí čističe na nádobí. Vyvarujte se ale používání drátěnek a kartáčů, mohly by na povrchu ešusu zanechat nepěkné škrábance.

Nerezové nádobí má také tendenci flekatět. Je to nejčastěji způsobeno reakcí čistících prostředků, kyselými látkami nebo solí. Proto sůl přidávejte později, když je voda či jídlo horké, aby se stihla rychle rozpustit a nenadělala na dně ešusu paseku.