Výbava na stanování: Praktické tipy pro pohodlné kempování

Kempování a stanování vyžaduje větší přípravu, než piknik v městském parku. Jste odkázáni jen na sebe, své vybavení, případně malou samoobslužnou prodejnu v nejbližším městě. Chystáte se i vy v brzké době kempovat a nevíte, co všechno si s sebou vzít? Připravili jsme pro vás pár tipů, které vám pomohou s balením.

 nerez-esus-

Stan

Stan je základ, bez kterého se neobejdete. Dokonce i pokud chcete spát pod širákem (stačí, aby se otočil vítr a nemilé překvapení v podobě deště je na světě). U stanu a spacáku doporučujeme výběr nepodceňovat. To poslední, co byste chtěli, je potopa ve stanu nebo zlomené stanové tyčky.

Spacák

Při nákupu spacáku si nechte poradit odborníkem. Existuje totiž několik variant, např. zateplené spacáky do zimy i lehčí spacáky do teplých dnů. Navíc se vybírá i podle velikosti - vaši výšky. A špatně vybraný spacák vám může stanování pěkně znepříjemnit.

Samonafukovací karimatka

Nafukovací nebo samonafukovací karimatka posune kempování na další (mnohem pohodlnější) úroveň. Nebudou vás tlačit trsy trávy, kameny ani hrboly na zemi a díky měkké podložce se vám bude krásně usínat a ještě lépe probouzet. Navíc se samonafukovací karimatkou si ušetříte i čas s nafukováním.

Světlo

Lampička, čelovka či baterka přijde vhod v každé situaci. Nikdy nevíte, na koho nebo kam si budete potřebovat posvítit :-).

Powerbanka

I když je cílem vaší cesty relaxace a nabrání sil, doporučujeme mít s sebou mobilní telefon a powerbanku. Pro případ, že budete potřebovat zavolat pomoc, najít cestu do kempu, domluvit se s přáteli apod. Mobil zároveň poslouží i jako fotoaparát pro zvěčnění nezapomenutelných chvil. Sociální sítě a e-maily ale nechte tentokrát stranou.

Lékárnička a repelent

Obvaz, náplasti, dezinfekce, léky na alergii a proti bolesti, repelent, případně ještě sprej či krém na štípance a kousance od hmyzu - ať se neuškrábete. Vše zabalte do voděodolné dózy nebo sáčku, ať je lékárnička v suchu a bezpečí.

Nůž a nůžky

Na jídlo, látku, větve, náplasti… Nůž a jedny nůžky se hodí vždy. Kvůli bezpečnosti je raději noste v pouzdře a udržujte dál od dětí. Ať kromě rozbitých kolen neřešíte ještě řezné rány.

Ešus a příbor

Plastové misky jsou sice lehké, ale na horké jídlo se nehodí. Keramika, porcelán a sklo je zase příliš těžké a křehké. Na cestování se proto nejvíce osvědčilo nerezové nádobí - ešusy. Univerzálně použitelné nádoby, které nahradí misky, talíře, hrnce i dózy na skladování potravin. Zakoupit je můžete i ve zvýhodněných sadách = 2 velikost ešusů + nerezový příbor k tomu.

jidlonosice

Jídlonosič

Plánujete-li během svých cest navštívit více kempů a chodit po výletech, doporučujeme přibalit také jídlonosiče. Dají se na sebe hezky stohovat, jsou lehké a odolné. Bez problémů tak přenesete jídlo z jednoho místa do druhého. A když potkáte po cestě restauraci, můžete si nechat jídlo zabalit s sebou.

Nerezový hrnek

Hrnek je při kempování v mnoha ohledech praktičtější, než uzavíratelná lahev (i tu ale doporučujeme). Poslouží nejen k pití, ale také k rozlévání čaje, odměřování vody a hlavně k jídlu! Díky uchu vás totiž držení nepálí, a tak nepotřebujete žádný stůl. Stačí do jedné ruky hrnek, do druhé lžíce a je to. Na guláš, polévku nebo tekutější jídla je nerezový hrnek jednoduše ideální.

Zápalky, zapalovač

Zapalovač nebo zápalky se zdají jako samozřejmost, ale divili byste se, kolikrát se při rozdělávání ohně stane, že nakonec nikdo zápalky nemá. Všichni si totiž mysleli, že je bude mít někdo jiný :-). A k rezervním zápalkám přidejte i podpalovač. Jistota je jistota.

Podsedák a deka

Plánujete ve stanu hrát hry, sedět večer kolem táboráku nebo jen tak u rybníka pozorovat přírodu? Přibalte si podsedák a deku. Půda bývá vlhká, chladná a na dlouhé sezení občas i pěkně nepříjemná.

To nejdůležitější, co si ale s sebou musíte vzít, je dobrá nálada. S úsměvem je každá situace mnohem příjemnější. A nezapomeňte, že když si něco zapomenete doma, nezoufejte, všechno se dá vyřešit.