Štědrovečerní večeře v pomalém hrnci: Polévky a řízky

Pro hodně lidí je Štědrý den symbolem klidu a pohody. Maminky a muži v domácnosti ale vědí, že Štědrý den je den vaření, aranžování, servírování a uklízení nádobí. Už ráno se ujmou kuchyňské zástěry a nesundají ji, dokud nebude poslední várka řízků dosmažena. Zkuste to tenhle rok jinak, s pomalým hrncem. Myslíte si, že to nejde? Vyvedeme vás z omylu!

Polévka se uvaří sama, přes noc

Večer si připravte základní ingredience na vaši tradiční polévku a než půjdete spát, dejte je do pomalého hrnce. Ten zapněte na I. stupeň (Low) na 6-9 hodin a běžte spát. Ráno už pak stačí jen dodělat drobnosti - dokořenit, přidat poslední ingredience, případně vyndat maso a nakrájet na menší kousky. A jaké polévky lze v pomalém hrnci připravovat? Všechny! Rybí polévka, luštěninové (fazolová, hrachová, čočková) i vývary (zeleninové, hovězí i kuřecí).

Na vývary je pomalý hrnec opravdu machr. Pomalé a dlouhé vaření polévky vytáhne ty nejlepší chutě a vykouzlí ten pravý, poctivý vývar.

Smažené řízky v pomalém hrnci? Žádný problém!

Řízky klasicky obalíme v trojobale (v případě vepřových ještě naklepeme) a dáme zprudka osmažit rychle na pánvi, aby se udělal trojobal - zezlátl a držel pohromadě. Ještě nedodělané řízky naklademe do pomalého hrnce. Na každý plát položíme kousek másla - krásně provoní řízky, zavřeme pomalý hrnec a zapneme jej na vyšší II. stupeň (High) na 2-3 hodiny. Po té době už budou řízky krásně hotové i vevnitř.

rizky-pomaly-hrnec

I brambory můžete uvařit…

… ale pokud je chcete mít rychle hotové, doporučujeme je a zeleninu na bramborový salát vařit raději v klasickém hrnci. Bramborový salát udělejte den předem, ideálně odpoledne a nechte jej přes noc odpočinout v lednici. Uloží se a propojí se v něm krásně všechny chutě. Další den tak bude ještě lahodnější.

Jak funguje pomalý hrnec a jak vypadá? Přečtěte si v našem předchozím článku, co všechno dalšího můžete s tímto kuchyňským zázrakem vykouzlit.