Vlastní bylinky: Kde sbírat, jak sušit a v čem skladovat?

Chcete si doma sušit bylinky, míchat vlastní koření a vařit pravé bylinkové čaje? Řekneme vám nejen, kdy a kde je vhodné bylinky sbírat, ale také, jak je skladovat, aby vám vydržely co nejdéle.

sber-bylinek-c

Sběr bylinek: Kdy je ten správný čas?

Pokud nemáte vlastní zahrádku, můžete sbírat léčivé byliny ve volné přírodě. Mnohdy mají mnohem více účinných látek. Rostou totiž ve svém přirozeném prostředí. Klidně vezměte s sebou na sběr i děti a partnera a udělejte si pěkný den v přírodě.

5 pravidel sběru

  1. Vždy se ujistěte, že se opravdu jedná o tu správnou bylinku. Existuje mnoho podobně vyhlížejících, avšak jedovatých, rostlin.
  2. Vyhýbejte se místům, kde je rušno a mnoho aut (parkoviště, silnice…). Stejně tak veřejným parkům a místům kolem stromů. Zde často chodí pejskaři na procházky se psy.
  3. Doporučujeme si udržet čisté svědomí a nesbírat vzácné rostliny. Ať zůstane z té krásné přírody i něco našim dětem.
  4. Sbírat je vhodné ráno, neboť bylinky přes noc vytvářejí silice. Počkejte, až bude sluníčko chvíli svítit, aby se odpařila z rostlin rosa. Bylinky tak nebudou navlhlé a snadno se usuší.
  5. Sběr provádějte na vrcholu vegetačního období. To se u mnoha bylin liší, obecně ale můžeme říct, že se jedná o jaro či začátek léta. Sbírat lze různé části - květy, listy, stonky, kořeny, semena. Vždy si pozorně v herbáři přečtěte, která část je pro sběr ta správná.

 

Pokud chcete bylinky uchovat čerstvé (například bazalku či oregano do polévky), stačí je nasekat a uložit do mrazáku. Náš tip: Bylinky uložte do formy na led, budou se vám snadno dávkovat.

Jak a kde sušit bylinky?

Sušení bylinek by mělo probíhat na suchém, teplém a tmavém místě, kde proudí vzduch. Nesušte určitě na přímém slunci či v místnosti, kde je příliš velká zima nebo vlhko (sklep/kuchyně). Mezi oblíbené metody sušení patří svazování a věšení na šňůry. Další alternativa je rozložit bylinky v tenčí vrstvě na papír (ne noviny!).

Že je bylinka usušená poznáte podle toho, že se stonek láme, listy jsou zkroucené a začnete-li svazek mnout v ruce, “šustí”. Takto usušené bylinky lze použít jako koření, k přípravě bylinkových nálevů či čajů. Uvidíte, že vlastnoručně posbíraný a usušený čaj vám bude z hrníčku chutnat mnohem více.

Jak skladovat usušené bylinky, aby dlouho vydržely?

To nejlepší, co můžete udělat, je skladovat bylinky v uzavíratelných nádobách. Nedoporučujeme látkové pytlíčky a nádoby s dírkami či jiným větráním, aby se k bylinkám nedostal nenasytný hmyz nebo vlhkost. Ideální jsou proto plechové dózy, plastové uzavíratelné dózy či nádoby z tmavého skla. Je důležité, aby byly bylinky uložené na suchém a tmavém místě. Nevystavujte je slunci ani teplu. Správně uložené vám vydrží několik měsíců. Ideálně je však spotřebujte do 12 měsíců od usušení.

Plechová dóza levandulePlechová dóza modrá bílá

Keramická dóza s kočkouPlechová dóza levandule