Jak vybrat respirátor a rozeznat certifikovaný od falzifikátu?

Nevyznáte se v respirátorech a rádi byste koupili kvalitní, ve kterém se budete cítit aspoň trošku pohodlně? Sepsali jsme pro vás tři klíčová kritéria, které vám pomohou s výběrem kvalitního respirátoru. Díky těmto faktorům předejdete koupi padělku, jehož ochrana je mnohem nižší.

respiratory

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tři kritéria kvalitního respirátoru

1. Filtrační třída FFP

Dražší respirátor neznamená lepší, klíčové je označení FFP. Filtrační třída FFP nám říká, kolik  by měl daný materiál zachytit prachových částic o velikosti 0,6 mikrometru. U třídy FFP2 je to například alespoň 95%.

2. Značka CE a certifikace norem

Respirátory podléhají ve světě různým regulačním normám. Evropská norma obsahuje označení EN 149+A1, třída ochrany je FFP a označení CE. Společně s těmito informacemi naleznete na výrobku rovněž číslo subjektu (číslo za označením CE), který daný respirátor pravidelně kontroluje a informace o způsobu použití.

Označení respirátorů KN95 je značen na základě čínské normy GB2626-2006 a N95 podléhá americkému značení na základě normy NIOSH-42CFR84.

3. Návod k použití a bezpečnostní pokyny

Aby respirátor, co nejvíce plnil svou funkci, je nutné dodržovat návod k použití a bezpečnostní pokyny výrobce. Je dobré všimnout si informací o údržbě a o správném umístění a nošení. Také nepřehlédněte informaci, zda se jedná o respirátoru typu „R“ nebo „NR“. „R“ označuje respirátory, které lze použít opakovaně. „NR“ znamená, že se jedná o jednorázové respirátory, což znamená, že je lze použít maximálně cca 8 hodin. Delším užíváním respirátoru se filtrační účinnost snižuje. Záleží na konkrétním typu a především na podmínkách, ve kterých ho nosíte.

balonkovy_respirator2    bily_respirator_2

Účinnost ochranné masky se může lišit. Záleží také, jak danému uživateli respirátor na obličeji sedí. Proto jsme dali do prodeje i dětské respirátory FFP2 NR, které jsou určené dětem ve věku 3 až 12 let.