Jak se starat o nadzemní bazén před sezónou a po sezóně?

Jak začít s přípravou bazénu před sezónou?

Koupě bazénu není dnes už složitá věc ani starat se o něj. My doporučujeme nejjednodušší způsob, jak začít, a to koupit si bazénový set. V balení naleznete vše, co budete potřebovat ke zprovoznění. Vyberte místo, kam chcete bazén postavit a zbavte ho travních drnů. Po vybalení je bazén potřeba důkladně očistit. Poté ho postavte na vhodnou geotextilní podložku.

Jakmile dosáhnou teploty více než 10°C přichází ideální období na odzimování. Pokud máte nový bazén, rovnou připojte příslušenství, napusťte bazén až nad úroveň sacího hrdla filtrace a poté filtrujte alespoň 24 hodin. Pokud ale připravujete na sezónu bazén, který jste zazimovali, nejdříve se pořádně podívejte, zda je v pořádku těsnost, poté řádně očistěte. Na nečistoty z hladiny budete potřebovat síťku, na boční stěny a dno mechanickou houbičkou, třeba za použití speciální chemie. Poté, co se nečistoty usadí na dně, odstraňte je vysavačem.

Pozor jakou vodu napouštíte do bazénu!

Do bazénu se doporučuje napouštět pitnou vodu, protože tam je už předem ošetřená. Než byste zlikvidovali bakterie ve vodě ze studny nebo z potoka, tak by vás to stálo mnohem více, než pitná voda.

Pomocí bazénové chemie udržujte pH vody mezi hodnotami 6,8 až 7,4 pH. Důležité je ale všímat si i tvrdosti vody. Pro manipulaci s hodnotou tvrdé vody potřebujete příslušný tester a přípravky, které ji pomohou zvýšit či snížit. Tvrdost by měla být vždy nižší než 18 °N (měření tvrdosti vody není zpravidla nutné).

Posledním krokem je dát do plováku tablety – buď chlorové, nebo bezchlorové, které fungují na bázi peroxidů. Zhruba po 2 dvou dnech filtrování můžete začít s koupáním.

Správná péče o bazén se vyplatí i před koncem sezóny. Pokud však pravidelnou péči podceníte, může se stát, že vzniknou v bazénu řasy, zápach či zakalení a budete se toho špatně zbavovat. Bazén budete muset vypustit, vyčistit a napustit novou vodu. Což bude finančně a časově nákladné.

bazen

Musí se nadzemní bazén na zimu vypouštět?

Pokud teploty klesnou pod 10°C je potřeba začít bazény zazimovat.

Záleží, jaký typ bazénu máte. Nafukovací bazén je vhodné na zimu zcela vyfouknout, umýt a perfektně vysušit. A uskladnit na teplejší místo, aby bazén nepopraskal. Důležité je dát si pozor, aby bazén neležel na nějakém ostrém předmětu. A také doporučujeme bazén dvakrát či třikrát za zimu přeskládat, aby se nevytvořily zlomy.

Plastový bazén nebo ten s keramickým obkladem, bychom měli na zimu vždy zcela vypustit. Zmrzlá voda by mohla na jeho stěnách nadělat velké škody. Pravidlem pak je, že veškeré bazénové doplňky vždy před zimou z vody vyndáváme a uklízíme, aby nedošlo k jejich poškození. Vyčistit se musí i vypuštěná filtrace. Je potřeba odstranit usazené nečistoty a skladovat v suchu, kde nemrzne, jako ostatní části bazénu.

Ostatní typy bazénů pak můžeme vypustit pouze částečně. Hladina se musí vždy dostat až pod úroveň trysek a skimmeru a to alespoň 30 cm. Přes zimu by mohla voda stoupnout a zatéct do nezajištěných otvorů. Při dalším zamrznutí by mohl led poškodit trubky. Jakmile zamrzne hladina, nerozbíjejte led, ostré hrany proříznou bazénovou plachtu velice lehce. Na jaře pak budete opravovat způsobené trhliny nebo dokonce bude muset dojít k výměně celé plachty.

Správná příprava bazénu na přezimování nám usnadní zahájení jarního provozu bazénu. Pokud tedy vodu na zimu nevypouštíme, tak do ní přilijeme přípravek, který působí proti tvorbě řas, bakterií a proti usazování vápníku.