Ekologická domácnost: Jak snížit odpad a ušetřit rozpočet

Každým dnem se vyhodí tisíce tun odpadů, které skončí nejen na skládkách, ale také v trávě, v lesích a v mořích. Největší problém současné doby je především plast, který se rozkládá i desítky let. Pokud třídíte odpad, určitě víte, jak velké množství za týden je možné nashromáždit. Ukážeme vám, že to jde i jinak. I vy můžete snížit svůj dopad na naší planetu a zároveň ušetřit za plastové zbytečnosti.

Plátěná taška

I my jsme měli kdysi doma nákupní tašku plnou složených nákupních tašek. Pak nám došel ten paradox: neustále si kupujeme nové, přitom je nestíháme spotřebovávat. Proto když vycházíte z domu na nákup, myslete v prvé řadě na tašku. Vzít si můžete tu z předešlého nákupu nebo si pořídit plátěnou tašku, která lecos vydrží, je velmi skladná a navíc se dá prát v pračce.

platene-tasky platene-tasky-2

Vlastní pytlíky na pečivo a ovoce

Stejně jako tašku na nákup si můžete přinést i vlastní sáčky, třeba bavlněné nebo ze starých záclon. V mnoha prodejnách už jsou na znovupoužitelné sáčky zvyklí. Nemusíte se tedy bát, že by na vás koukali jako na exota :-).

Bambusové hrnky na cesty

Pokud hodně cestujete, nebo si kupujete při cestě do práce kávu s sebou, doporučujeme si pořídit vlastní hrnek na cesty. Skvělou ekologickou alternativou jednorázových kelímků mohou být bambusové cestovní hrnky. Jsou lehké, znovu použitelné a při správném zacházení vám vydrží několik let. V přírodě jsou navíc rozložitelné a využijete je na horké i studené nápoje.

platena-taska-hrnekc

Houbičky na nádobí

Klasické houbičky na nádobí ze supermarketů se vyrábějí z plastu. Při frekvenci 1 houbička na 1 týden jich během měsíce spotřebujeme hned několik. I tady existují šetrnější alternativy. Koupit můžete houbičky z recyklovaného materiálu či z přírodních vláken. A co s houbičkami, které máte už doma? Normálně je spotřebujte, avšak než je hodíte do koše, nejprve je dejte do vařící vody s octem nebo do myčky nádobí. Houbička se vydezinfikuje a poslouží vám zase o trochu déle.

Řekněte ne věcem v plastu

Mnoho výrobců má tendenci dávat své produkty do několika vrstev plastu, které se bohužel nedají znovu použít. Příkladem mohou jít například malé svačinové dobroty (pečivo, dezerty, oplatky…). Každý kousek je zabalen zvlášť v plastovém obalu, přičemž výrobci vytvoří “výhodné” balení po několika kusech, které zas a opět zabalí do plastového obalu. Došli jsme i do takového stádia, kdy každičký bonbon v pytlíčku má svůj vlastní plastový ruksak pro případ, aby se nepřilepil k ostatním bonbonům. Jak z této situace ven? Už při nákupu v obchodě myslete dopředu. Přednost dávejte především věcem bez obalu. Pokud tu možnost nemáte, dívejte se po takovém obalu, který se rychle rozloží (papír) nebo se bude moci znovu použít (např. znovuuzavíratelné krabičky).

I malá změna se počítá

Pokud máte stále pochybnosti, že vaše změna ničemu nepomůže, tak vás vyvedeme z omylu. Každá snaha se počítá! Můžete dokonce inspirovat ostatní, své blízké nebo i náhodné kolemjdoucí v obchodě, kteří o této problematice začnou více přemýšlet. I ty malé krůčky (jako používání plátěných tašek) přispějí k čistějšímu a zdravějšímu světu.