Hruškový koláč
Na našich zahradách pomalu vrcholí sezóna jablek a hrušek. Jsou velice chutné a navíc i zdravé. Hrušky například mají nízký obsah tuků, cholesterolu i sodíku, jsou výborným zdrojem kyseliny listové. A dají se z nich připravit různé pokrmy a dezerty. Pokud máte i vy sklizenou svojí úrodu, nebo máte prostě chuť na dobrý koláč, bude pro vás tento recept inspirací.
Nejdříve si vyberte vhodnou pečící formu. Můžeme doporučit kulatou formu s praktickou západkou, pro snadné vyndání hotového koláče.
Ingredience:
- 300 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 250 g hnědého cukru
- 250 g másla, trochu na vymazání formy na pečení
- 5 velkých vajec
- 150 ml tekutého medu
- 4 hrušky, oloupané, rozkrojené napůl a zbavené jadřinců
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C (150° větraná) a vymažte kulatou dortovou formu máslem.
- Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a zázvor, přidejte cukr, máslo a vejce. Šlehejte elektrickým šlehačem 4 minuty, dokud směs nebude hladká a homogenní.
- Dno formy potřete medem a položte na něj hrušky řeznou stranou dolů.
- Po lžících přidávejte těsto, zarovnejte ji a pečte 40 minut (proveďte test špejlí).
- Než koláč vyklopíte na talíř, nechte ho 20 minut vychladnout.
K hotovému koláči můžete podávat třeba čaj, nebo lahodnou kávu.
Dobrou chuť!
Další užitečné příslušenství pro pečení a servírování, jako i kuchyňské zástěry, najdete v naší nabídce.