Hruškový koláč

Na našich zahradách pomalu vrcholí sezóna jablek a hrušek. Jsou velice chutné a navíc i zdravé. Hrušky například mají nízký obsah tuků, cholesterolu i sodíku, jsou výborným zdrojem kyseliny listovéA dají se z nich připravit různé pokrmy a dezerty. Pokud máte i vy sklizenou svojí úrodu, nebo máte prostě chuť na dobrý koláč, bude pro vás tento recept inspirací. 

Nejdříve si vyberte vhodnou pečící formu.  Můžeme doporučit kulatou formu s praktickou západkou, pro snadné vyndání hotového koláče. 

Ingredience:

  • 300 g mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 250 g hnědého cukru
  • 250 g másla, trochu na vymazání formy na pečení
  • 5 velkých vajec
  • 150 ml tekutého medu
  • 4 hrušky, oloupané, rozkrojené napůl a zbavené jadřinců

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C (150° větraná) a vymažte kulatou dortovou formu máslem.
  2. Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a zázvor, přidejte cukr, máslo a vejce. Šlehejte elektrickým šlehačem 4 minuty, dokud směs nebude hladká a homogenní.
  3. Dno formy potřete medem a položte na něj hrušky řeznou stranou dolů.
  4. Po lžících přidávejte těsto, zarovnejte ji a pečte 40 minut (proveďte test špejlí).
  5. Než koláč vyklopíte na talíř, nechte ho 20 minut vychladnout.

K hotovému koláči můžete podávat třeba čaj, nebo lahodnou kávu.

Dobrou chuť!

Další užitečné příslušenství pro pečení a servírování, jako i kuchyňské zástěry, najdete v naší nabídce.