3 tipy, jak čistit a udržovat porcelán

Aby vám vydržel porcelán dlouhé roky a měl stále krásný vzhled, je potřeba o něj správně pečovat. Při nevhodném zacházení totiž může začít flekatět, praskat nebo ztrácet barvu. Jak tedy na to? Připravili jsme pro vás několik tipů, se kterými si váš porcelán udrží krásný vzhled i desítky let.

1. Skladování porcelánu

Kvalitní porcelán by neměl ležet na kuchyňské lince nebo v otevřené polici, kde by se na něj prášilo. Ulpět na něm totiž může i prskající olej z pánvičky. A to by mohlo být pro vaše nádobí kritické.

Jak tedy správně skladovat porcelán? Ideálně v uzavíratelné skříni či polici bez vlhka a přímého slunce. Aby se jednotlivé kousky nepoškrábaly, můžete je prokládat lehkým hadříkem, papírovými ubrousky či novinovým papírem (jako to dělávaly naše babičky). Papír zabrání potlučení a navíc odstraní vlhkost.

2. Běžná údržba porcelánu

Hrnky, talíře a veškerý další porcelán po použití ihned opláchněte ve studené vodě jemným hadříkem. Čím dříve to uděláte, tím lépe. Jídlo a nápoje nestihnou na povrchu zaschnout a mytí vám půjde raz dva. Při čištění nepoužívejte v žádném případě kartáče, drátěnky ani jiné nástroje s drsným povrchem. Za pár týdnů by vám z krásného obrázku zůstala jen nevzhledná šmouha.

Porcelán po umytí nechte lehce okapat a utřete dosucha. Než ho uložíte do skříňky, vždy se ujistěte, že je každý kousek suchý. K čištění doporučujeme používat šetrné čistící prostředky a při opravdu lehkém znečištění omývat ideálně jen čistou vodou.

3. Čištění zašlého porcelánu

Dostali jste starý porcelán po babičce, nebo jste našli krásné kousky ve starožitnictví? Než si nové úlovky vezmete do parády, pozorně si je prohlédněte. Můžete totiž narazit na starý ručně malovaný porcelán. Na ten by se nemělo používat nic drsného, a to ani agresivní čističe s drobnými částečkami (mohly by poškodit nejen malůvku, ale také okolní povrch).

Pokud má luxusní porcelán zdobené okraje zlatou barvou, dejte si pozor také na příliš časté namáčení a drhnutí. Nádobí se zlatým zdobením má tendenci rychle blednout, proto se doporučuje čistit jen vlhkým hadříkem.

A co když objevíte opravdu nevzhledný flek? Namočte porcelán na pár hodin do studené vody s pár kapkami jemného saponátu nebo octu. Pokud ani rozmočení a jemné drhnutí nepomůže, vyzkoušejte bělící prostředek - Savo nebo peroxid vodíků. Peroxid vodíků zakoupíte v lékárně nebo ve vybraných drogeriích.

  1. Připravte si roztok ze 3 částí vody, 1 části peroxidu a pár kapek čpavku.
  2. Při manipulaci myslete na to, že se jedná o chemikálie, proto používejte rukavice, zástěru a ideálně i ochranné brýle.
  3. Před nanesením bělidla nádobí namočte do vody.
  4. Poté vezměte snítku vaty, vatového tamponu či látky, smočte ji v roztoku a přiložte na špinavé místo.
  5. Takto nechte nádobí chvíli odpočívat, dokud flek zcela nezmizí.

 

Velký otazník také visí nad porcelánem a myčkou na nádobí. Pokud jde o novější porcelán, je nejlepší zjistit přímo u výrobce, zda ho můžete dávat s klidným svědomím do myčky. Není totiž pravidlem, že vše “nové” je už automaticky přizpůsobené moderním myčkám. U starších kousků bychom to už vůbec neriskovali a použili raději starou dobrou klasiku - hadřík a čistou vodu.

A co mikrovlnná trouba? V keramice i v porcelánu můžete ohřívat jídlo s naprosto klidným svědomím. Pozor si akorát dejte u nádobí se stříbrnými a zlatými okraji (mohl by vzniknout elektrický výboj).