Kouzlení s pomalým hrncem: Recept na brambory a risotto v pomalém hrnci

V našem blogu už jsme stihli prozkoumat štědrovečerní večeři v pomalém hrnci i tradiční vývary, jak to ale je třeba s bramborami a rýží? Opravdu je lze uvařit a připravit z nich chutné pokrmy pro celou rodinu?

testoviny-nudle

Když jsou ty správné ingredience, jde všechno raz dva

Vařit přílohové brambory či rýži v pomalém hrnci se může zdát jako neefektivní. Většinou chceme, aby byly přílohy rychle hotové. Samotné brambory přitom trvají uvařit do změknutí jen pár minut. Proto se dnes budeme zabývat spíše pokrmy z brambor a rýže - italským risottem a zapečenými brambory.

Recept na zapečené brambory se sýrovou omáčkou

Budete potřebovat:

  • Střední až větší brambory (množství odhadněte podle počtu strávníků)
  • Slaninu
  • Pár cibulí

Na sýrovou omáčku:

  • Mléko
  • Sýr Philadelphia
  • Cheddar
  • Mozzarella
  • Pažitka Muškátový oříšek

Brambory a cibuli nakrájejte na kolečka a společně se slaninou vrstvěte střídavě do pomalého hrnce. Zapněte na vyšší stupeň High na 3 hodiny. Poté se můžete pustit do sýrové omáčky. Vsadit můžete na vlastní ověřený recept, nebo vyzkoušejte ten náš. Získali jsme jej od jedné velice šikovné paní z internetu. Sýrová omáčka je velice jednoduchá a přitom velice chutná. Stačí smíchat mléko se sýrem Philadephia, nastrouhat do něj mozzarellu a cheddar a nakonec přidat trochu pažitky a nastrouhaného muškátového oříšku pro provonění. Po 2,5 hodinách “pečení” brambor přidejte na poslední půl hodinu omáčku a je hotovo.

risotto

Italské risotto v pomalém hrnci

I když bude rizoto trvat trochu déle, ušetříte si věčné stání u plotny a hlídání času. Jediné, co musíte udělat je dát vařit rýži a udělat zvlášť zeleninu. Tu doporučujeme péct v troubě. A co na takové italské rizoto budete potřebovat?

  • 250 g rýže
  • 500 ml vývaru (ideálně zeleninového)
  • 200 ml bílého vína (co zůstalo z víkendu :-))
  • 1-3 papriky kapie
  • 250-300 g cherry rajčátek
  • 1 střední cuketa
  • A aby to mělo ještě větší italský šmrnc, připravte si parmezán na posypání

Rýži propláchněte, nasypejte do pomalého hrnce a zalijte teplým vývarem a vínem. Vařte v hrnci cca hodinu. Během toho si připravte zeleninu - nakrájejte na větší kusy, položte na plech s pečícím papírem, zakápněte olejem a pečte 30-40 minut. V průběhu párkrát promíchejte.

Až budete vytahovat zeleninu z trouby, zkontrolujte rychle rýži, zda není rozvařená. Zeleninu nechte trochu vychladnout a nakrájejte na libovolně velké kousky. Poté smíchejte s rýží. A je to! Na vrch nezapomeňte nasypat parmezán. Přidat můžete i opečenou šunku, slaninu či natvrdo uvařené vejce. Dobrou chuť!

Využíváme soubory cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací