Výhody nábytku z palisandru: Proč jsme se do něj zamilovali?

Není to tak dávno, co jsme do nabídky zařadili indický nábytek. Když jsme jej mohli osahat a prohlédnout si zblízka, řekli jsme si, že to musíte zažít taky! Je to úplně něco jiného, než nábytek z dřevotřísky nebo z levnějšího dřeva. V dnešním článku jsme se proto rozhodli vám představit hlavního představitele masivního indického nábytku - palisandr. Dřevo, které má hned několik skvělých vlastností.

Palisandr: je to dřevo, strom nebo obojí?

Když se řekne palisandrové dřevo, mnoho lidí si představí “nějaký” strom s názvem palisandr. Zní to logicky, že? I my si ze začátku mysleli, že takový strom existuje! Rychle jsme ale zjistili, že je to druh označení dřeva. Palisandrové dřevo (zkráceně palisandr) se získává z exotického stromu Dalbergie (anglicky označováno také Rosewood). Na světě přitom existuje několik druhů, například:

  • Dalbergia nigra - Roste v Brazílii a pyšní se hnědooranžovou barvou. Tento strom má nejkvalitnější dřevo a používá se na výrobu těch nejluxusnějších hudebních nástrojů. Skvěle totiž drží vyšší harmonickou frekvenci.
  • Dalbergia latifolia - Východoindický druh, který má menší hustotu dřeva a tmavší fialovohnědou barvu. Oproti Dalbergii nigra jsou pro toto dřevo typické hluboké a jemné basové tóny s dokonalými výškami. To z něj činí ideální materiál na výrobu všech hudebních nástrojů.
  • Dalbergia baronii - Africký druh rostoucí na Madagaskaru. Dřevo má podobné vlastnosti jako Dabergii nigra, a proto se používá jako jeho náhrada. Barvu nese krvavě červenou s hnědým žilkováním a rovněž má skvělé zvukové vlastnosti.

Všechny druhy Dalbergie mají opravdu úchvatné dřevo, podívejte se sami!

 

Výhody palisandru a jeho použití ve světě nábytku

Palisandr ale nevyniká jen skvělými akustickými vlastnosti, má mnoho dalších předností:

  • Odolnost - Palisandr spadá mezi odolné dřevo, které odolá běžným povětrnostním podmínkám.
  • Trvanlivost - Nábytek z palisandru vám naprosto perfektním stavu vydrží dlouhé roky (samozřejmě ale jako přírodní materiál potřebuje náležitou péči - jak pečovat o palisandr?).
  • Tvrdost - Žádné otlaky a vypoukliny po menších nárazech. Palisandr je tvrdé dřevo a kromě hudebních nástrojů a nábytku se používá také v řezbářství - na sochy, dekorace, šachové figurky apod.
  • Jedinečný vzhled - Už jsme ho sice zmínili, ale musíme znovu. Palisandr má úžasné tmavé barvy, nejčastěji hnědočervené s černým rýhováním. Najít u něj můžeme dokonce i fialové podtóny.

 

Specifika a luxusnost palisandru

Tím, jak je palisandr tvrdý a odolný, se velmi těžko ručně zpracovává. Náročnější je tedy i strojové obrábění a zpracování. Vše trvá déle a často je potřeba znovu nabrousit obráběcí nože.

Další skvělou zajímavostí, kterou musíme zmínit, je stáří stromu. Dalbergie roste pomalu a trvá ji cca 200 let, než vyroste do stavu, kdy se může zpracovat na masivní nábytek. Z toho důvodu je i masivní nábytek z palisandru dražší. Je to totiž opravdový poklad a vzácnost.

Ze začátku si možná řeknete, že masivní jídelní stůl za 10 tisíc korun je až moc velká zhýralost. Po pochopení unikátnosti palisandru však zjistíte, že to za to stojí. Při každém pohlazení dřeva totiž neuvidíte jen luxusní vzhled, ale i těch krásných 200 let života stromu a pečlivou práci všech lidí, kteří na jeho výrobě pracovali.