Praktické stanování: Co s sebou pod stan s dětmi?

Vícedenní stanování je výzva pro dospělé i samotné děti. Jak se na takovou cestu připravit a co všechno si sebou zabalit? Přinášíme vám seznam 10 věcí, které se budou hodit všem natěšeným rodičům i začínajícím malým dobrodruhům.

nerez-esus-

Kempování s dětmi: Co všechno s sebou vzít?

  1. Náhradní oblečení - Vyplatí se zejména, pokud máte mladší děti. Ty milerády pobíhají všude okolo, déšť nedéšť, bálo nebláto. Proto se vždy hodí mít schované jedno záložní triko, tepláčky a mikinu. Jistota je jistota.
  2. Pláštěnku - Chystáte-li se na výlety, pláštěnka je nutností pro každého člena. Není nic nepříjemnějšího, než promoknout, a pak ve vlhkém oblečení půl dne chodit. Navíc stačí slabší imunita a příští týden proležíte s nachlazením.
  3. Vlastní mini batůžek - Nechte dítě nést vlastní výbavičku (v rámci mezí). Dítko si bude připadat více dospěle, zodpovědně a vám jeho oblíbená hračka, pití a svačinka ušetří místo ve vlastním batohu.
  4. Lékárničku - Rozbitá kolena, škrábnutí o kámen nebo větev, rozškrábaný štípanec od komára a mnohem více “drobností” bývají při výletování s dětmi na denním pořádku. Lékárnička se ale hodí i pro případ jakéhokoliv jiného úrazu. Mějte proto s sebou dezinfekci, obvaz, náplasti, pinzetu a případně i léky na nachlazení, alergii a tišení bolesti.
  5. Dětské cestovní hry - Hodí se nejen na cestu, ale i během deštivého dne. Jsou malé praktické a umí zabavit celou rodinu. Vybírat můžete i tematicky - existují vzdělávací cestovní hry o lese a přírodě. Pro malé děti můžete vzít také pár kostiček Lego, skládanku nebo omalovánky.
  6. Rychlé svačinky - Když na nás přijde hlad, jsme mrzutí a podráždění. Stejně to mají i děti. Proto přijde vhod mít po ruce vždy nějakou přesnídávku nebo ovocnou kapsičku.
  7. Jídlonosiče - Chcete-li si někdy koupit polévku nebo celé jídlo v restauraci a sníst si ho v kempu či na výletě, jídlonosiče jsou to pravé ořechové. Na požádání vám v restauraci do něj nabalí jídlo klidně pro celou rodinu.
  8. Kapesníčky a ubrousky - Na upatlané ruce, špinavý obličej nebo na přicházející rýmu.
  9. Podsedáky - Dlouhé sezení na chladné zemi neprospívá zdraví, proto pokud si chtějí vaše děti hrát v sedě, dejte jim pro jistotu na sezení podsedák. Využijete jej i večer při opékání a vysedávání u ohně.
  10. Dětský repelent a opalovací krém - Kosmetika, která se vždy vyplatí. Dětský repelent a krém na opalování jsou šetrnější než verze “pro dospělé”. Nebývají tolik parfémované a často v sobě obsahují i prospěšné látky pomáhající hydratovat pleť.

 

Pár tipů na závěr: Pojměte stanování a kempování s dětmi opravdu dobrodružně. Do programu můžete zařadit stavění domečků pro skřítky, poznávání stop v lese, rozpoznávání stromů, hledání hub i stezku odvahy. Tablety nechte doma, mobilní telefony v kapse. Místo pouštění pohádek na dobrou noc si přečtěte naučnou povídku o přírodě, nebo si vyprávějte veselé historky. Jídlo si připravujte tradičně na ohni a servírujte v praktickém ešusu. Po dobrém obědu se můžete na chvíli natáhnout na deku a pozorovat mraky a říkat si, co vám za zvířátka připomínají.