Proč je bazénová chemie nezbytná?

Bazénová chemie je nezbytná pro čištění vody a udržení správného pH a dalších důležitých hodnot po dobu koupací sezóny.

Bazénová chemie má za cíl odstranit nežádoucí bakterie, viry a řasy a pomocí filtru odstranit všechny  mikroskopické částečky, které by jinak způsobily, že bude voda zakalená a zelená a nevhodná ke koupání.

Chlorová nebo bezchlorová chemie do bazénu? A jaká je vhodná pro alergiky?

Chlorová chemie je používaná již řadu let. Má vysoké účinky a při správném dávkování je zdravotně nezávadná. Hodí se použít, když je bazén velmi silně znečištěn.  Bohužel ale nevyhovuje úplně všem uživatelům. Proto se na trhu objevila chemie bezchlorová, která je vhodná pro alergiky a pro děti. Má ale své nevýhody. Bezchlorová chemie je dražší a musí se používat častěji.

Je dobré vědět, že se nesmí kombinovat chlorová a bezchlorová chemie. Jejich účinky by se vytratili, díky vzájemným reakcím.

27758_bazenova-chemie-sada  27776-1_90929-bazenova-sada-na-mereni-ph-a-cl

Bazén se slanou vodou?

Pro alergiky je také vhodná a velmi oblíbená slaná voda v bazénu. Její výhody jsou absence chlorového zápachu, šetrnější k pokožce a snazší údržba. Nevýhodou je koroze nerezových součástí a vyšší počáteční investice.

Nicméně stále se jedná o použití chloru v kombinaci se solí. Jedná se však o přirozenou cestu – rozpuštění soli, rozklad na kyslík, ozon a plynný chlor. Je potřeba opatřit si solonizační jednotku neboli solinátor, který omezuje používání bazénové chemie (omezení použití chloru cca o 70%). Ideální hladina soli v bazénové vodě je mezi 2,5-3 kg/m3.

A jak často bazénovou chemii používat?

Alespoň jednou týdně je nutné vodu otestovat, a podle toho uvidíte, zda je nutné aplikovat bazénovou chemii. Testery vám prozradí, množství volného chloru, bromu či aktivního kyslíku a také hladinu pH i celkovou alkalitu.

Správné pH je důležité nejen pro aplikaci bazénové chemie, ale také pro zdravotní nezávadnost vody. Bazénová chemie pH minus se používá v momentě, kdy je pH vody příliš vysoké. Takové pH může dovézt až k ucpání filtru. Nízké pH zase způsobí rezivění materiálů.

Jaké jsou doporučené hodnoty vody v bazénu?

Bazénová chemie má za cíl udržet vodu čistou. Co to ale přesně znamená? Pojďme si to ukázat v číslech.

Tvrdost vody – do 18 °N

pH – 6,8-7,4

Alkalita – 80 – 120 ppm

Volný chlor – 0,3 – 0,6 mg/l

Aktivní kyslík – 14 – 20 mg /l

 

Jak poznat kvalitní bazénovou chemii?

Protože je na trhu mnoho výrobků a těžko se v nich orientovat, kvalitní bazénovou chemii poznáte tak, že je schválená Ministerstvem zdravotnictví a má všechny potřebné hygienické a zdravotní testy.