Jak správně připravit sypaný čaj? Teplota vody je důležitá

Pohltil vás svět čajových lístků a rádi byste se naučili, jak správně připravit čaj? Možná vás to překvapí, ale každý druh má svá specifika a zalévá se vodou o jiné teplotě. Pojďte společně s námi nahlédnout do čajového světa. Ukážeme vám, v čem připravit čaj a jak jej správně připravit.

caj-mucha

V čem připravit sypaný čaj?

Sypané čaje se připravují tradičně v porcelánových nebo keramických konvicích. Je to dáno tradicí a hlavně výdrží materiálu. Keramika je odolná a udrží teplo. Naopak skleněné konvice mají tendence při prudké změně teploty praskat a nerez jako materiál je populární teprve “pár let”. Přesto v něm čaj mnoho lidí nepřipravuje a raději volí starou známou klasiku - keramiku.

Konvice na čaj Konvice na čaj pro jednoho

Jaké sítko?

Vždy kvalitní! Vybírat můžete ze silikonových, nerezových či porcelánových a keramických. Doporučujeme volit nerezové sítko na čaj, které mívá hrubší síť a nepropustí drobné lístky rostliny.

Sítko na čaj Sítko na čaj Hrnek se sítkem

Postup přípravy čaje

Nejdříve vyberte dostatečně velkou nádobu. Obvykle se čaj připravuje do větších hrnků či menších konvic (0,5-1 litr). Poté vložte do sítka odměřené množství směsi a zalijte jej vodou v požadované teplotě.

Teplota zalévání čaje je velmi individuální. Pokud si kupujete kvalitní čaj ve specializovaných prodejnách, vždy se ujistěte, že víte, jak čaj připravit - řekne vám to prodejce nebo najdete postup na obalu čaje.

Pokud to druh čaje vyžaduje, zakryjte jej pokličkou. Jakmile uplyne doba potřebná pro luhování, vyndejte sítko a položte jej třeba na porcelánový talíř pod čaj (podčajník). Čaj nedoporučujeme nechávat v konvici či hrnečku. Může se přelouhovat, čímž ztrpkne, zhořkne či získá kyselou chuť.

Příprava černého čaje

Černý čaj zaléváme horkou vodou a necháváme 2-5 minut louhovat. Dávka vždy slouží na jeden nálev, proto se nedoporučujeme černý čaj znovu zalévat. Nebude už mít tak výraznou chuť.

Příprava zeleného čaje

Zelený čaj se zalévá o teplotě cca 70-80 °C. Uvařenou vodu nechte chvíli odstát - nesmí být vařící. Pokud byste zalili zelený čaj vroucí vodou, vypustily by se třísloviny a nálev by zhořkl.

Příprava bylinkového čaje

Věděli jste, že bylinkové čaje nejsou vlastně čaje? Lístky z čajovníku totiž vůbec neobsahují. Jedná se o směs bylin, které mají na náš organismus pozitivní vliv. Bylinky (čerstvé či sušené) zaléváme vařící vodou a necháme 10-15 minut louhovat v uzavřené nádobě (aby nevyprchaly silice).

Příprava ovocného čaje

Ovocný čaj spolu ze zeleným a černým patří k těm nejoblíbenějším. Zalévá se vroucí vodou a luhuje se 5-8 minut. Pokud čaj vytáhnete příliš brzy, nemusel by být ještě hotový. Dávejte si však pozor, ať čaj nepřelouhujete, mohl by mít nakyslou chuť.

Příprava žlutého čaje

Obdobně jako u zeleného čaje i v přípravě žlutého nechte vodu odstát na cca 80 °C. Žlutý čaj louhujte 3 minuty, a poté jej vyndejte z konvice a odložte bokem. Z jedné dávky můžete totiž udělat až 3 nálevy.

Příprava Oolong čaje

Oolong je lidově polozelený čaj - něco mezi černým a zeleným. Proto i jeho příprava je někde v půli cesty. Oolong se zalévá horkou vodou o cca 90 °C a louhuje se 2-5 minut. Z jedné várky je přitom možné připravit až 5 nálevů!

Příprava Roiboos čaje

Jako poslední si uvedeme oblíbený Roiboos čaj. Ten se zalévá vroucí vodou a louhuje se 5 minut. Když dobu o pár minut překročíte, nic se nestane. Nálev bude stejně dobrý. Nedoporučujeme z něj dělat ale více nálevů. Čaj po prvním louhování ztrácí svou typickou chuť a vůni.