PODZIM PLNÝ DÝNÍ

pumpkins 

 Podzim je v plném proudu. Období vůně tlejícího listí, barevných dnů i sbírání kaštanů, vlašských ořechů a v neposlední řadě i hub, kterých je letos opravdu požehnaně. Podzim je ale také synonymem úžasné, zdravé a chutné zeleniny, dýně.

V období podzimu se dýně sklízí a zpracovávají. Připravují se z nich nejen báječné pokrmy, ale také se z nich tvoří překrásné dekorace. A to nemluvíme o svátku Halloween, který bychom si bez těchto tykví nemohli ani představit. Zajímavé je, že ještě před pár lety nebyla dýně moc oblíbená ani u pěstitelů, ani v kuchyni. Bylo to především díky tomu, že na trhu se objevil pouze jediný druh této tykvovité odrůdy. Navíc jsme vlastně ani pořádně nevěděli, jak si s takovou zeleninou vlastně poradit.

Dnes už si ale můžeme vybírat z mnoha druhů dýní a z mnoha možností jejího zpracování. I když je ještě stále některým lidem celkem neznámá. Pojďme se tedy na ně podívat trošku blíže.

 

Okrasné dýně

Chcete-li si vyzdobit byt nebo dům, balkon, terasu nebo zahradu, pak bude právě okrasná dýně tou správnou volbou. Okrasné ovšem neznamená nejedlé. Tyto dýně lze samozřejmě jíst, ale je s nimi spíše více práce než užitku. Jsou však obdařeny zajímavými, někdy až bizardními tvary a barvou. Tyto dýně mají nejen dlouho trvanlivost, kterou ještě prodloužíte tím, že jejich stonek ponecháme delší a neporušený, ale mají také menší vzrůst, díky němuž si tak najdou místo téměř kdekoliv ve vaší domácnosti.

Uveďme si pár dýní, za které se jistě nemusíte na žádném stole stydět. Výzdobu si můžete obohatit pestrobarevnými podzimními listy, kaštany, vlašskými ořechy, jehličnatými větvičkami či šiškami. Vše je pouze o vaší fantazii a kreativnosti.

 

pekáčgalaxy of stars – malé plody dýně s výraznou, zajímavou, kresbou

andělská křídla – velmi malé plody, lépe zvané „dýněčky“, které jako by měly po celém svém obvodu malá křídla

jack be little – malé, drobné, zploštělé plody oranžové barvy, lze je přirovnat ke známým obrovským oranžovým dýním, jaké známe především z amerických filmů

kačenky – neboli „labutěnky“, anglicky crookneck (zahnutý krk), tento název zcela vystihuje jejich tvar, někomu mohou připomínat i dýmku, mají žlutou až oranžovou barvu

pear bicolor – svým tvarem tento druh připomíná hrušky či kuželky, mají žluto-zelenou barvu

trnová koruna – opět se jedná o malé plody, které jsou typické svými trnovitými výrůstky

sweet dumpling – kulovité až mírně zploštělé plody, jsou dvoubarevné, mají bílou slupku se zelenými podélnými pruhy

 

Jedlé dýně

Když se řekne dýně, jistě se vám hned vybaví dýně velkoplodá, která může dorůstat až do hmotnosti 30 kg. Používá se především pro svátek Halloween, který se slaví převážně v anglicky mluvících zemí, tedy v Americe, Anglii, Irsku aj. A právě v Americe je tato dýně velmi oblíbená a často se stává i příčinou sousedských sporů. Jsou to právě Američané, kteří se tolik vzájemně předhánějí o to, kdo bude mít letos větší dýni a kdo ji zároveň bude mít nejlépe „vydlabanou“. Ačkoliv jsou i tyto dýně jedlé, nejsou tolik chutné. Navíc jsou, už díky své velikosti, obtížnější pro zpracování, mají velký jádřinec, jsou velmi vodnaté a chuť nemají nijak výraznou, respektive skoro až „nijakou“.

 Z jedlých dýní je pro nás nejznámější a také nejchutnější dýně zvaná Hokkaido, konkrétně její červená odrůda „kaštanová dýně“. Jak název napovídá, byla tato tykev vyšlechtěna v Japonsku. Nutno dodat, že není Hokkaido populární jen chutí, ale i zpracováním. Jedná se o jedinou dýni, kterou není nutné před tepelnou úpravou loupat, takovou výhodu ocení každá hospodyňka. Dýně Hokkaido má velmi tenkou a dokonce i lahodnou slupku. Celkově je tato dýně nasládlá a výrazná. Lze ji tak použít v podstatě na cokoliv. Připravují se z ní sladké pokrmy, jako jsou koláče, džemy, kompoty, muffiny. Dále slané pokrmy, tedy především známá dýňová polévka, pečená dýně nebo pyré. Co je ale také důležité zmínit, dýně Hokkaido se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Můžete ji tak použít na podzim jako dekoraci a na začátku nového roku si z ní uvařit třeba již zmíněnou a populární dýňovou polévku.

 

Hokkaidó jako vitamínová bomba

Obecně dužnina každé dýně je obdařena nemalým množstvím hořčíku, draslíku, selenu, sodíku, chlóru, železa, zinku, fosforu, alfa-karotenu, beta-karotenu, fosforu. Ještě vám to nestačí? Tak pokračujeme... Dýně dále obsahuje bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou, vitamíny skupiny B, vitamín C a A. Co to vlastně vše znamená pro naše tělo? Dýně je výborná pro diabetiky, pomáhá při onemocnění žaludku, slinivky a sleziny. Posiluje imunitní systém, uklidňuje, upravuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, detoxikuje, pomáhá při revmatismu, dně aj. Slupka této dýně pak obsahuje zvláštní látky s preventivně protinádorovým účinkem, které v posledních dobách dokonce byly vědecky dokázány.

 

 

Nejen slupka a dužnina jsou nabity vitamíny a minerály, ale i dýňová semínka jsou stále populární a jejich pozitivní účinky pro naše zdraví i tělo není třeba blíže představovat.

 

Pečená, vařená, zapečená, slaná, sladká, jednoduše dýně na mnoho způsobů. Vychutnejte si dýni z pekáče, který umí doslova zázraky!!!