NALAĎTE SE NA TU SPRÁVNOU VŮNI

sada FB 

Každá vůně v nás vyvolává určité pocity, ať už to jsou vzpomínky na okamžiky z naší minulosti nebo na určité místo, které jsme navštívili. Vůně se ale už po staletí používala také pro léčení různých nemocí a to jak fyzických, tak i psychických. Dnes se tak aromaterapie hojně využívá pro „ošetření“ duševní stránky našeho těla. Některé známé a oblíbené vůně si teď představíme.

 

RŮŽE

Růže, jinak často právem nazývána královnou vůní, je už po staletí květinou lásky. Stala se součástí mnoha parfémů, krémů, mastí a mýdel. V neposlední řadě je třeba zmínit i velmi oblíbenou růžovou vodu, která dodá sílu, uvolní a má léčivé účinky na pleť, oči či podrážděné nervy.

V aromaterapii se vůně růže užívá především pro zklidnění mysli a duše, proti bolestem hlavy a nespavosti, jako antidepresivum, dokonce i jako afrodiziakum a v neposlední řadě podporuje pozitivní myšlení.

 

lavender FB 2

 

 

LEVANDULE

Sama o sobě je levandule rostlinou velmi aromatickou. Stačí jen málo, aby provoněla čaj, jakýkoliv pokrm, ale třeba i pokoj nebo celou oblast Provence, kde se hojně pěstuje. Díky široké škále užití patří levandule na přední příčky rostlin užívaných v aromaterapii. Čím je tak zázračná tato úžasně vonící rostlinka? Hlavním účinkem levandule, ať už při použití vůně či v kosmetice, je uvolnění a hojení. Levandule především desinfikuje ovzduší, ideální je tak její použití při chřipkách, nachlazení, nemocech dýchacího ústrojí. Uleví bolavým kloubům, bolavé hlavě i při bolestech menstruačních. Pokud vás ani jedno netrápí, pak jistě uvítáte levanduli při nervovém vypětí, stresu, pocitech úzkosti, únavě, nespavosti. Suma sumárum navozuje klid a harmonii.

 

 

 

 

svicka FB 1

 JASMÍN

Malé bílé nádherně vonící květy jasmínu, které jsou v Indii označovány za „královnu noci“ a to právě díky své omamné vůni. Naopak v Číně, odkud tato květina pochází, je jasmín symbolem lásky, radosti a elegance. Zajímavostí je, že květy jsou sbírány ručně a to před svítáním, jinak by ztratily až 20% své vůně. Olej z jasmínu je tak velmi drahou záležitostí. Na jeden kilogram esenciálního oleje je třeba až osm milionů květů. Jasmín se používá jak v kosmetice, tak jako vykuřovadlo, vůně do koupele a především jako esence drahých, francouzských parfémů. Co dokáže vůně jasmínu? Zvedne náladu, povzbudí mysl, posílí sebevědomí, podporuje optimismus a taktéž působí jako afrodiziakum.

 

 

 

 

MAGNOLIE

Oslnivé, krásné, úchvatné, takové jsou květy magnolie. To samé lze říci i o její vůni. Ta umí pozitivně působit na tělo i ducha, tedy přesně řečeno na vaše smysly, proto jsou její účinky známé především v čínské medicíně. Díky tomu, že působí blahodárně na duši, užívá se často při meditaci. Je účinná při depresi, posiluje sebedůvěru, navozuje harmonii, klid a příjemný pocit uvolnění. Mimo jiné vůně magnolie zmírňuje projevy astma.

 

 

Žádnou ze zmíněných vůní rozhodně nic nezkazíte, naopak vám pomůže uvolnit se po náročném dni, zklidnit rozbouřenou mysl a pohladit duši i pocuchané nervy. Pro zimní čas je tak jakákoliv ze zmíněných vůní tím pravým voňavým pro chvíle relaxace.

 

A pokud náhodou žádnou vůni nemáte po ruce, pak stačí kliknout zde a vybrat si z naší nabídky vonných svíček.