RECEPT: Vánočka a velikonoční mazanec z domácí pekárny

Oslavte příchod jara s domácím mazancem či vánočkou z pekárny. Překvapí vás, jak snadné to je. Stačí mít jen správné suroviny, domácí pekárnu a sladké pečivo bude cobydup na světě. A zatímco pekárna bude hnětat těsto nebo péct, vy si můžete dopřát chvilku sama pro sebe.

recept-vanocka-2

Jaké máte možnosti s domácí pekárnou?

Domácí pekárna není skvělá jen na pečení chlebu, ale i na přípravu rozličných těst. Ty poté můžete v pekárně rovnou upéct, nebo dát do speciální formy a péct v klasické troubě. Z toho vyplývá, že při přípravě vánočky a mazance máte tyto dvě možnosti:

  • Připravit těsto a nechat jej upéct v pekárně.
  • Připravit těsto a vložit jej do klasické trouby.

V první variantě budete mít vše téměř bez práce. Na vás bude akorát vložit suroviny do pekárny a vybrat vhodný program. Mnoho žen však stále preferuje na pečení klasickou troubu. Tvrdí, že jim domácí pekárna na mazanec a vánočku nevyhovuje, neboť těsto není upečené tak, jak jsou u tohoto druhu pečiva zvyklé. Druhá možnost vám také umožňuje mít mazanec či vánočku v libovolné, vámi zvolené formě. Doporučujeme vyzkoušet obě varianty a vybrat si tu, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Recept na velikonoční mazanec z domácí pekárny

Pro přípravu lahodného mazance budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 275 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného tuku (Hera či jiné máslo na pečení)
  • 10 g droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička soli
  • Na provonění trochu muškátového oříšek
  • dle libosti: Rozinky, mandle, kandované ovoce (Přidáváme až v poslední fázi, jakmile domácí pekárna zapípá)

Nastavení pekárny

Základní program (normální chléb) | Kůrka program Světlá | Velikost chleba Velký

Pečení v troubě

Těsto připravte v pekárně na program Těsto. Až bude hotové, vytvořte libovolný počet pruhů a upleťte cop. Konce spojte a nechejte takto kynout cca 50 minut při 45 °C. Poté pečte v horkovzdušné troubě kolem 45 minut na 170 °C.

vanocka-stul-2

Nezapomeňte se domácí vánočkou či mazancem pochlubit i doma, třeba tím, že ji naservírujete na krásném porcelánu. My jsme použili nás nový porcelánový tác s malbou Gustava Klimta

Recept na vánočku z domácí pekárny

Pro dokonale nadýchanou a voňavou vánočku si připravte:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 g rozpuštěného másla (nebo Hery)
  • 100 g cukru
  • 1,5 lžičky droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetku soli
  • Trochu citronové kůry
  • dle libosti: Mandle, rozinky či kandované ovoce (Přidáváme až v poslední fázi, jakmile domácí pekárna zapípá)

Nastavení pekárny

Základní program (normální chléb) | Kůrka program Světlá | Velikost chleba Velký

Pokud chcete mít krásnou pletenou vánočku i z pekárny, doporučujeme nejdříve nechat udělat těsto přes program Těsto. Poté jej vyndejte z nádoby (vyjměte rovnou i míchací kříže) a upleťte vánočku od oka tak, aby se “bochánek” vlezl zpět do nádoby. Vložte těsto zpět a zapněte program Pečení.

Pečení v troubě

Těsto můžete také péct v klasické troubě. Abyste docílili krásné tradiční vánočky, rozdělte si základ na 3 díly. Z prvního největšího dílu upleťte cop o 5 pramenech. Z druhého poté cop ze tří pramenů a na vrch vánočky připravte pletenec ze dvou pramenů. Aby se vám mistrovské dílo nezhroutilo, zajistěte několika špejlemi zapíchnutými shora dolů. Pro dokonalé propečení pečte pod alobalem nejdříve 10 minut na 180 °C, poté 40 minut na 150 °C. Alobal poté sundejte a pečte dalších cca 8 minut, dokud nechytne vánočka krásnou zlatohnědou barvu.

domaci-vanocka-c

Náš tip: Domácí vánočka nejlépe chutná s kvalitním čajem, ne příliš sladkým čajem. A abyste do svých domovů přinesli přicházející jaro, servírujte čaj v květinovém porcelánovém hrnečku. Pohodová, jarní nálada se dostaví cobydup.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení