Jak relaxovat na mateřské a najít si chvíli pro sebe?

Maminky vědí, že mateřství je jedna z nejkrásnějších věcí v životě ženy. A ačkoliv své děti milují až za Měsíc, občas i ony potřebují chvíli pro sebe, klid a pohodu. Odpočinout si, nabrat síly, zrelaxovat mysl i tělo. Patříte k maminkám a hledáte tipy, jak relaxovat na mateřské? Tak tady vám přinášíme pár rad, jak toho dosáhnout.

Než se do toho pustíte

Vyberte si 1 den v týdnu a udělejte z toho rutinu

A tento den věnujte jen sobě. Pokud si nemůžete dovolit celý den, zkuste si “utrhnout” alespoň odpoledne. V tom nejlepším případě z toho udělejte rutinu a například každý druhý pátek bude váš. Žádné omluvy a výjimky.

Který den vybrat? Doporučujeme ten, který bývá nejmenší zmatek. Pokud jezdíte pravidelně v pondělí nakupovat, nebo každý čtvrtek chodíte s dětmi do kroužků, nebo víte, že mívá partner dlouhou službu, určitě doporučujeme vybrat jiný den :-).

relaxace-masaz

Povolejte partnera, maminku, sestru, chůvu…

Abyste si chvíli pro sebe užili na maximum, nesmí být děti doma. Jinak by vás rozptylovaly a dostatečně byste se neuvolnila. Svěřte je na chvíli babičce, která je jistě ráda uvidí, tatínkovi nebo tetě. Pokud nikoho na hlídání nemáte, vyzkoušejte profesionální chůvu. Stránek s chůvami existuje hned několik. Obvykle jde o mladé dívky studující pedagogiku či jiný pedagogický/sociální obor. Vybírat můžete podle recenzí na internetu a osobních sympatií.

Tipy na relaxační aktivity

  1. Posezení s kamarádkou v kavárně (bez dětí! :-)) - Namalujte se, zkrášlete se a vyrazte za kamarádkami. Třeba na dobrý čaj, kávu či zákusek.
  2. Procházka přírodou - Běžte si sednout do parku, projít se lesem a poslouchejte zvuky přírody. Příroda uklidňuje a dodává nám podvědomě energii.
  3. Koupel při svíčkách a relaxační hudbě - Než si do vany lehnete, vše si připravte. Ukliďte okolí vany (ať nemáte během relaxace chuť uklízet), napusťte si vanu teplou vodou, přidejte pěnu do koupele, připravte si pohodlný bavlněný ručník pod hlavu a pusťte klidnou hudbu.
  4. Filmový večer ve vaně a se sklenicí vína - Předchozí verzi můžete vylepšit a místo hudby si pustit svůj oblíbený film. K tomu si nalít sklenici vína (pokud už nekojíte) a užít si pár chvil o samotě.
  5. Návštěva kosmetičky, kadeřnice či nehtového studia - Nechte o sebe pečovat jiné. I taková drobnost, jako nový účes či pěkná manikúra, dokáže zvednout náladu a zpříjemnit dny.
  6. Masáže či akupunktura - Masáž zad, chodidel či hlavy dokáže uvolnit nejen tělo, ale i mysl. Skvělá je také akupunktura. Během této procedury jsou do speciálních bodů na těle zapichovány jemné jehličky, které ovlivňují energii čchi v těle. Nemusíte se bát, jehličky jsou opravdu tenké a obvykle je celý průběh bezbolestný.
  7. Aromaterapie - Jedna z nejvíce uklidňujících relaxačních metod. Vůně mají na nás mnohem větší vliv, než si dokážeme představit. Dokážou uvolnit, dodat energii, uklidnit nebo dokonce naladit na spánek. Nejpoužívanější jsou čajové svíčky, vonné tyčinky, difuzéry a aromalampy. Aromaterapii doporučujeme zkombinovat s meditací.podzimni_dekorace-compressor
  8. Sauna - Povzbudí tělo i imunitu. Otužíte se a zároveň příjemně zrelaxujete. Skvěle uděláte, když spojíte saunu s plaváním.
  9. Bylinková terapie - Máte blízko k přírodě a chce venkovní procházky spojit s užitečným? Vydejte se do luk, na babiččinu zahrádku nebo na chatu. Sbírejte bylinky, sušte je, zakládejte do herbáře nebo používejte k vaření.
  10. Jóga - Zapište se do kurzu jógy. Uvolníte napětí, získáte flexibilitu a energii. Proč docházet do studia a necvičit doma? Když si zaplatíte lekce dopředu, budete mít větší motivaci na ně docházet. Navíc vás pohlídá při cvičení zkušený lektor, což ocení zejména začátečníci.
  11. Ruční práce - Zabavte ruce i mysl. Vyšívání, háčkování, pletení, kreslení, pečení… Budete se soustředit na práci a nepřemýšlet nad tím, jestli máte vypráno a zda má dítě všechny pomůcky do výtvarného kroužku.
  12. Čtení - Patřilo kdysi čtení k vašim oblíbeným činnostem a knihovna byl váš druhý domov? Zavzpomínejte na ty časy s novou knížkou a čajem v ruce. Lehněte si na pohovku, do postele nebo usaďte pohodlně do křesla a nechte se unášet napínavým příběhem.

Co určitě nedělat

Neuklízejte (pokud vás to vyloženě nebaví a nemáte to jako relaxaci). Nechte to na potom. Ono to nikam neuteče :-). A hlavně nedělejte z relaxování povinnost - nehoňte se, ať máte vše uklizeno a připraveno. Je to kontraproduktivní a akorát si přivodíte další stres.