Krásné a čisté utěrky: Jak odstranit skvrny z utěrek?

Utěrky se na první pohled tváří jako nedůležité textilie, ale v kuchyni by to bez nich nebylo jednoduše ono. Primárně slouží k utírání a sušení umytého nádobí, často si do nich ale utíráme ruce, sem tam otřeme rozlitý nápoj nebo omáčku. Po pár týdnech tak už může utěrku zdobit několik nehezkých fleků, které nezmizí ani po vyprání. Kuchyňská utěrka pak sice zeje čistotou, ale vzhledově nevypadá vůbec atraktivně. Jak na údržbu utěrek a odstranění nevzhledných skvrn?

uterky-uvodni-obrazek

Zbavte se zlozvyků

Utěrka není hadr a měla by sloužit primárně jen k utírání nádobí. Je tedy důležité, abyste ji používali jen k těmto účelům. A to nejen vy, ale i zbytek domácnosti. Jinak může nastat situace, že utřete nádobí do utěrky, kterou před půl hodinou použil váš spolubydlící na špinavou kuchyňskou linku. Takže žádné utírání mastných prstů a rozlité omáčky.

Pravidelně ji vyměňujte

Jak často měnit a prát utěrku? Záleží, jak často ji používáte. Pokud na mytí nádobí používáte myčku a ručně jej utíráte jen jednou týdně, pak není nutné ji měnit každý den. Naopak pokud je u vás ruční mytí na denním pořádku, doporučujeme utěrku vyměňovat co druhý den.

vyprany-kuchynsky-textil

Skvrny na utěrkách: Jak na ně?

Jakmile se vám utěrka zašpiní, co nejdříve ji vyčistěte. Propláchněte látku pod tekoucí vodou, nebo ji klidně na nějakou chvíli namočte. Poté naneste čisticí prostředek a jemnými pohyby mněte skvrnu. Nakonec nezapomeňte opět pořádně propláchnout vodou. Pokud jde o opravdu odolný flek, naneste čisticí prostředek rovnou na skvrny a pošlete utěrku rovnou do pračky.

Na odstranění skvrn z utěrek můžete použít:

  • Žlučové mýdlo
  • Jelena
  • Jedlou sodu
  • Prací prášek
  • Vyvaření (bílé utěrky můžete tradičně vyvařit)
  • Odmočení (na skvrny aplikujte čisticí prostředek a nechte ve vlažné vodě přes noc odmočit)

Na závěr všech čisticích procesů vyperte utěrky v pračce, aby se odstranily z vláken všechny čistící prostředky. Kvalitní utěrky jsou vyrobeny ze 100% bavlny, a proto se perou na 40-60 °C (bílé mohou i na 95 °C). Použijte běžný prací prostředek, případně speciální dezinfekci na prádlo, u které máte jistotu, že odstraní všechny bakterie a plísně.