Jak často prát povlečení a měnit ručníky?

Otázka, která nejedné ženě vrtá hlavou. Jak často prát povlečení a ručníky? Ukážeme vám nejen, jak často prát, ale také na kolik stupňů, jak žehlit a jaký zvolit prášek. Přečtěte si naše praktické rady a tipy, jak udržet textil jako nový.

Povlečení

Z hygienických důvodů doporučujeme měnit povlečení alespoň 1 za 14 dní, ideálně však 1 týdně. Během noci se do postele dostanou kousky kůže, prach či vlasy, díky kterým se v lůžkovinách množí bakterie, roztoči a plísně. Navíc věděli jste, že přes noc můžeme vypotit až 1 litr potu? A ten se vsakuje nejen do pyžama, ale i povlečení.

veseni-pradla

Jak správně prát povlečení

Abyste udrželi povlečení krásné a jako nové, doporučujeme volit takovou teplotu vody, která je uvedena na lístečku se symboly. Obvykle se bavlněné povlečení pere na 60 °C (při této teplotě se ničí bakterie a roztoči). Ať už zvolíte flanel nebo bavlněný satén, doporučujeme látku převrátit před praním naruby. Po vyprání povlečení “vyklepejte”, aby se látka narovnala a pověste na vzdušné, slunné místo. Kdo správně pověsí, ušetří si práci se žehlením :-).

Bavlnu jinak žehlíme na stupeň bavlna/len o maximální teplotě 200 °C. Pokud ale není žehlička váš kámoš, můžete si tuto domácí činnost odpustit - jednoduše zvolte bavlněné krepové povlečení.

A protože všichni rádi ulehají do voňavé postele, zvolte speciální aviváž s jemnou vůní bylinek a přírody. Mnohé značky vyrábějí prací prášky a aviváže přímo na povlečení obohacené o uklidňující vůně, které vám pomohou ke klidnému spánku.

Ručníky

U ručníků je situace podobná, avšak hodně záleží, jak často je používáte. Pokud 1-2krát denně (př. klasická ranní/večerní sprcha), ručník byste měli měnit alespoň 1krát týdně. Jestliže jej používáte častěji (například na ruce) nebo pro očištění citlivých míst (obličej, dětská pokožka…) doporučujeme měnit co druhý den, případně každý den.

rucniky

Jak správně prát ručníky

Udržet ručníky nadýchané a savé není žádné kouzlo, stačí zvolit jen tu správnou péči. Bavlněné ručníky a osušky nejprve roztřiďte dle barev - barevné, bílé, tmavé, a poté zvolte vhodný program doporučený výrobcem pračky. Teplota by se měla pohybovat mezi 40-60 °C (dle symbolu na štítku od výrobce).

Při praní doporučujeme používat tekutý prací gel. Snadněji a lépe se rozpouští. Budete tak mít jistotu, že po vytáhnutí ručníků z pračky v nich nenajdete zbytky prášku. Také nepoužívejte aviváž! Je to zabiják savosti.

Doufáme, že vám dnešní článek pomohl a odnesli jste si z něj praktické rady, jak pečovat o své povlečení a ručníky. Nezapomeňte však, že vše začíná už správným výběrem - bavlněné ručníky s vysokou gramáží vydrží mnohdy mnohem déle než jejich lacinější, ne tak kvalitní kolegové.