Klimt na porcelánu

Rakouský umělec Gustav Klimt žil v letech 1862 až 1918 a je považován za průkopníka symbolismu. Jeho otec, zlatník z Travčic u Litoměřic, připravoval všechny své syny na zlatnické povolání, ale Gustav projevoval malířské nadání, proto ve čtrnácti letech začal studovat vídeňskou uměleckoprůmyslovou školu. Klimt je znám hlavně díky svým portrétům, ale byl také výborným krajinářem.

Klimtovy obrazy mají zvláštní, až úzkostnou atmosféru, často zobrazují freudovskou myšlenku o erotice. Maluje dvourozměrně, intenzivními barvami a přitom velice jemně a s vytříbenou důstojností.

Klimtovo pět obrazů, které patří mezi nejdražší:

Květinová zahrada (1907) vznikla v Litzlbergu u Attersee, kam jezdil Klimt každoročně v letních měsících malovat. Výrazné barevné květiny, vystupující ze zelené louky, jsou dominantou celého obrazu. Což je pro Klimtovu tvorbu velmi typické. Zajímovastí je, že Květinová zahrada byla od roku 2010 vystavována v Praze. Poté obraz zakoupila Národní galerie, kde byl do roku 1968.

Repliku jakého obrazu najdeme na porcelánu?

Polibek (1907-1908) dost možná nejslavnější dílo Gustava Klimta, vrchol jeho tzv. zlatého období. Ačkoliv obraz nebyl nikdy dražen, jeho hodnota se odhaduje na více než 2 miliardy korun. Obraz dnes visí v galerii Belvedere ve Vídni.

My jsme si velmi oblíbili tento design a jeho repliky najdete na našem luxusním porcelánu. Postavy milenců stojí na okraji rozkvetlé louky. Muž má na hlavě korunu z vinné révy, žena upnuté šaty, které odhalují rameno a obličej. Naopak muži není do obličeje vidět. Říká se, že muž i žena na obraze mají až nadpřirozenou lehkost. Dá se řící, že se odpoutaly od zemské přitažlivosti i od všech pozemských starostí.

klimt_na_porcelanu

Portrét Adele Bloch-Bauerové I (1907)

Tomuto potrétu se také říká Dáma ve zlatém či rakouská Mona Lisa. Gustav Klimt údajně na dokončení tohoto obrazu potřeboval tři roky. Olejomalba doplněná zlatem a stříbrem vznikla během umělcova zlatého období. Tento obraz byl také ukraden nacisty a rodina Bloch-Bauerů ho musela soudně získávat zpět. O tomto boji také pojednává hollywoodský film Dáma ve zlatém s Helen Mirrenovou v hlavní roli. Portrét Adele Bloch-Bauerové je tak nejdražším vydraženým obrazem Gustava Klimta.

Portrét Adele Bloch-Bauerové II (1912)

Adele, manželka bohatého průmyslníka Ferdinanda Bloch-Bauera, milovala umění a byla mecenáškou Gustava Klimta. Díky tomu se stala také jediným modelem, který malíř namaloval hned dvakrát. Portrét visel v domě Bloch-Bauerů, dokud ho z něj neodnesli nacisté během druhé světové války. Na obraze převládá barva modrá.

Obraz Kostel v Cassarone – zátiší s cypřiší, zahalený do studených barev, z roku 1913 zachycuje vesnici Casserone poblíž italského jezera Garda. Klimt zde pobýval spolu s rodinou své kamarádky. Během té doby prý namaloval tři obrazy místní krajiny, zachoval se ale tento jediný.

Gustav Klimt namaloval spoustu dalších obrazů, vyzdobil strop vídeňské univerzity, jeho díla vzbudila vášně, ale i protesty veřejnosti. A právem mu patří klíčové postavení nejen v rakouských dějinách umění.