Cestování s domácím mazlíčkem

Pokud máte doma čtyřnohého přítele, ať už kočku nebo psa, jistě jej musíte občas vzít s sebou na dovolenou nebo k lékaři. Ať už využíváte auto, vlak nebo autobus, vždy musíte dbát hlavně na bezpečnost.

Cestování autem

Zákon neukládá přesný způsob, jak přepravované zvíře přesně zajistit. Povinností ale je zajistit bezpečnost přepravovaného zvířete a zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby. Z toho jasně vyplývá, že mazlíčka nelze přepravovat na volno. A jak na to?

I když se to možná nezdá, nejbezpečnějším řešením jak pejska nebo kočku přepravovat je klec či přepravka. Vždy je ale potřeba box zajistit vůči pohybu. K tomu můžete použít třeba i bezpečnostní pásy. Oblíbená je i krycí deka, která se umístí na zadní sedačky. 

Cestování vlakem

Ve vlaku u nás můžete se psem cestovat ve 2. třídě, musí mít náhubek a být na vodítku. Každá dopravní společnost však může mít své vlastní pravidla, proto je dobré si je předem zjistit na infolince konkrétní společnosti. U českých drah můžete s mazlíčkem cestovat ve 2. třídě. Malého psa či kočku můžete mít v uzavíratelné schráně s nepropustným dnem, a pokud nepřekročíte dané rozměry, jede domácí zvířátko zdarma.

Cestování autobusem a MHD

I zde platí, že může být pes nebo kočka přepravována v přepravce s nepropustným dnem. Pokud se pes do přepravky nevejde, musí být neustále na krátkém vodítku a mít nasazený náhubek. Ceny jízdného a možnosti přepravy psa opět doporučujeme zjistit u konkrétního dopravce. Pokud například jedete dálkovým spojem, můžou být podmínky jiné.

V pražské hromadné dopravě rozměr uzavřené přepravní tašky nesmí překročit 25 x 45 x 70 cm.

No, a i když se rozhodnete nakonec pro pěší výlet, můžete vzít malého pejska či kočku sebou v elegantní přepravní tašce.

Pokud jedete na delší cestu, například na dovolenou, nezapomeňte sebou vzít dostatek vody a třeba i nějakou hračku. Vše potřebné najdete v sekci Chovatelství.