Vaření v pomalém hrnci: Co všechno tento malý zázrak umí?

Už jste slyšeli o zázrak jménem pomalý hrnec? Poradí si s kdečím a uvaří výborná jídla bez větší pomoci. Vaření v pomalém hrnci se stává trendem poslední doby. V dnešním článku si ukážeme, co všechno se dá v tomto “kastrůlku” uvařit a jak to funguje.

Jak funguje pomalý hrnec?

Pomalu vařící hrnec k nám přišel z Ameriky, kde jej hospodyňky používaly už několik let. Vaření v něm probíhá nejčastěji na 95 °C a trvá vždy několik hodin. Jednoduše vložíte jídlo do hrnce, nastavíte časovač a voila. Jídlo se pomalým tempem bude samo připravovat. Není nutné u něj stát, míchat jej, neustále hlídat ani nic podobného. V pohodě si můžete odskočit vyvenčit psa, okoupat dítě nebo vyprat a pověsit prádlo. No nezní to báječně?

mlady-par-vareni_1

Omáčky všeho druhu

Koprová omáčka, svíčková, rajská… v podstatě všechny známé i méně známé omáčky. Bát se dokonce nemusíte ani smetanových omáček. Hrnec pro pomalé vaření si poradí se vším a na tekuté pokrmy je prostě machr.

Omáčky v pomalém hrnci vařte cca 3-4 hodiny na II. stupeň. Můžete přidat rovnou i maso a doporučujeme hodinku před dokončením programu jídlo zkontrolovat, zda není příliš řídké. Pokud ano, stačí přidat jíšku a nechat hrnec dovařit.

Poctivý vývar jako od maminky

Pamatuje si na ten úžasný vývar, který vám vařila babička či maminka, když jste byli nemocní? Dlouho tažený, dobře ochucený? Tak přesně takový vám hrnec na pomalé vaření může připravit - poctivý hovězí i kuřecí vývar s nudličkami a játrovými knedlíčky.

Co se týče programu, zvolte buď I. stupeň na 7 hodin, nebo II. stupeň na 3-4 hodiny. Delší program můžete volit například přes noc. Večer si vše naskládáte do pomalého hrnce a ráno budete mít polévku hotovou.

Samozřejmě že v hrnci na pomalé vaření můžete připravovat i další druhy polévek. Kreativitě se meze nekladou.

vyvar-knedlicek_1

Gulášové hody

Zapomínat nesmíme ani na tradiční německé a české guláše - bramborový, houbový, maďarský, segedínský… Jak jsme zvyklí, cibulku si zpěníme na ohni, přidáme maso a necháme jej zatáhnout. Posypeme paprikou, podlijeme vodou a přendáme do pomalého hrnce, kde vaříme cca 3-4 hodiny na II. stupeň.

Jaký vybrat pomalý hrnec?

Hrnce na pomalé vaření se prodávají v několika objemech. Záleží tedy, pro kolik lidí běžně vaříte. Pro vícečlennou rodinu doporučujeme pomalý hrnec alespoň o objemu 6 litrů, pro menší domácnost postačí 3,5litrový.

pomaly-hrnec

Součástí pomalého hrnce WSH-SC350 je i vyjímatelná keramická nádoba, kterou lze použít pro dopékání v troubě. Umožňuje volbu tří výkonů:

  • Warm – cca 90°C
  • LOW – cca 130°C
  • HIGH – cca 180°C

Navíc obsahuje skleněnou poklici, takže můžete očkem pokukovat, co se uvnitř děje. Tak co myslíte? Dáte pomalému vaření šanci?