Údržba nábytku z masivu: Jak pečovat o nábytek z exotického dřeva

Chystáte se koupit masivní nábytek, nebo už pár takových kousků doma máte, ale nejste si jisti, jak o něj správně pečovat? Dáme vám pár rad, jak na údržbu nábytek z masivu. Se správnou péčí, vám totiž může dělat radost pěknou řádku let.

Specifické nároky masivního nábytku

Oproti moderní dřevotřísce, která potřebuje minimální péči, je masiv trochu specifický. Je totiž vyroben z bytelných kusů dřeva (a ne ze “slepených dřevěných třísek”). Proto je potřeba k němu jako k dřevu přistupovat. Dřevo v průběhu let pracuje, to znamená, reaguje na změnu teploty, vlhkost apod. Myslete na to, že kdysi ten krásný bytelný stůl byl několikametrový vzrostlý strom, který poskytoval útočiště zvířatům a nyní dělá radost vám. S nábytkem z masivu tedy pracujte opatrně a šetrně.

interier1

nábytek olejovaný, voskovaný a lakovaný

Masivní nábytek má nejčastěji lakovou, olejovou nebo voskovou povrchovou úpravu. Ke každému se poté přistupuje trochu jinak.

Péče o dřevěný lakovaný nábytek

Tekutiny či nečistoty odstraníte z povrchu jemným hadříkem. Špínu rozpusťte ideálně teplou vodou, a pokud ani ta nepomůže, vyzkoušejte vodu s trochou citronové šťávy nebo speciální čistič na lakovaný povrch. Co určitě nedělat: Vyhněte se drsným hadříkům, houbičkám, kartáčkům a jiným drsným věcem, které by mohly poškodit lak. Pozor si dejte také na čističe s drobnými částečkami (poškrábou povrch) a na saponáty (ty pro změnu vytvoří na povrchu mastný film, kvůli kterému přijde lak o lesk). A co když se lak poškodí? Doporučujeme pak údržbu nábytku z masivu svěřit do rukou odborníkům, kteří s lakováním mají zkušenosti. Budete tak mít jistotu, že je o váš masivní nábytek perfektně postaráno.

interier2

Péče o dřevěný voskovaný a olejovaný nábytek

Stejně jako v případě lakovaného nábytku používejte jemné hadříky na odstranění prachu a rozlité tekutiny. Pokud bude dřevo znečištěno více, použijte speciální čistič na dřevo a pozorně si přečtěte, zda je vhodný na olejovaný či voskovaný povrch. Jednou za čas je také potřeba povrch znovu ošetřit. Čím častěji dřevěný nábytek používáte, tím častěji jej budete muset znovu přetřít. U méně používaného masivního nábytku bude dostačující jednou za několik měsíců.

A jak na to?

Ve specializovaném obchodě si kupte vhodný olej či vosk doporučovaný pro váš druh dřeva a potřeby. Poté stačí měkkým hadříkem aplikovat vosk či olej na povrch, nechat chvíli vsáknout, a poté hadříkem vytřít dosucha. Co určitě nedělat: Nepoužívejte agresivní čističe ani čističe neurčené na tento typ povrchu. Vyhýbejte se také drsným drátěnkám a kartáčům. Při velkém znečištění (fixy, zaschlé skvrny aj.) odstraňte fleky pomocí speciální brusné houbičky (k zakoupení ve specializovaných prodejnách).

komoda-masivni-drevo

Jak na důlky v dřevěném nábytku

Menší promáčkliny a důlky odstraníte pomocí páry. Na poškozené místo přiložte vlhký hadřík a na něj žehličku nastavenou na nízký stupeň (ze začátku raději méně, než více). Díky vlhkosti dřevo “nabobtná” a promáčklina se vyplní. V případě potřeby je možné postup opakovat. Pokud se ale jedná o velkou díru, raději svěřte nábytek z masivu specialistům.